Založ si blog

Dilatácia času a čas.

 

Mojím mottom pri želaní do nového roku bolo a aj zostalo želanie len toho najlepšieho. Nech teda každého kto číta tento blog v roku 2018 postihne len to najlepšie čo sa mu môže stať.

Vo svojom príspevku by som sa chcel venovať môjmu tvrdeniu, že rýchlosť svetla je konečná a čas plynie jedným smerom. Viackrát sa mi stalo, že prispievatelia  do debaty reagovali tým, že je tu dilatácia času, ktorá predstavuje určitú ilúziu v možnosti existencie Boha. Dilatácia času je vyjadrením Špeciálnej teórie relativity, že čas v inerciálnych sústavách je relatívny a plynutie času sa mení v závislosti od rýchlosti sústavy, alebo telesa. Ak sa pozorovateľ nachádza v pohybujúcej sa sústave dilatáciu nemôže v rámci sústavy pozorovať, lebo všetky inerciálne sústavy sú fyzikálne úplne rovnocenné a neexistuje žiadna význačná inerciálna sústava. Prakticky to znamená, že ak sa nám podarí nazerať do sústavy, ktorá sa bude pohybovať rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla budeme vidieť, že čas tam beží pomalšie. A to je všetko. Kým urobím záver považujem za potrebné spomenúť, že Špeciálna teória relativity rozoberá ešte kontrakciu dĺžky a ekvivalenciu hmotnosti a energie.

Konečnú a konštantnú rýchlosť svetla a čas plynúci jedným smerom potvrdzuje aj Špeciálna teória relativity aj Všeobecná teória relativity.

V dnešnej dobe hovoriť o cestovaní rýchlosťami blížiacimi sa rýchlosti svetla je oblasť

SCI-FI a preto ani nemá význam hovoriť o nejakom prvostupňovom cestovaní v čase. Predstava je taká, že človek po lete takouto rýchlosťou sa môže vrátiť na zem mladší ako jeho pozemské dvojča. Keď si povieme, že človek sa celý život učí tak môžeme povedať, že o čo bude dvojča mladšie o to bude menej vzdelané a v prípade pokroku bude na rovnakej pozícii ako keď prepustia väzňa z dlhodobého pobytu vo vezení. Chcem tým povedať, že cestovanie veľkými rýchlosťami určite nebude kvôli tomuto efektu. Samotná teória relativity je, dovolím si troška zjednodušiť,  o tom, že nikto nepredbehne svoj tieň. Rýchlosť plynutia času je relatívna, závislá od pohybu, ale práve plynutie času a konečná rýchlosť svetla sú nevyvrátiteľným faktom, že čas nemôže nadobúdať zápornú hodnotu. Jediným príkladom zastavenia času je fotón. Fotón letí rýchlosťou svetla a vo vesmíre vo vákuu a môže preletieť milión svetelných rokov a ako sa vraví vôbec nezostarne, lebo čas na ňom stojí.

Tým nechcem nikoho na nič navádzať.

Som neveriaci od narodenia. Napriek tomu som, z rodinných dôvodov (kvôli starej mame) absolvoval náboženskú výchovu a spoveď a prvé sväté prijímanie. Toto základné náboženské vzdelanie mi dovoľovalo v neskoršej dobe robiť miništranta na pohreboch a raz som aj zvonil, ale nemám hudobný sluch a nepočul som svoj zvon tak už som sa ku zvoneniu nedostal. Na vysvetlenie kostol bol jediná ustanovizeň, kde sa dali zarobiť 2 Kčs za pohreb a 4 Kčs za zvonenie. Tranzistor súčiastka 101NU70 stál 5 Kčs. Slovenský farár vedel o tom, že som neveriaci, ale moje vystupovanie bolo prijateľné  a sám žartom vravel, že človek je zo slivky, lebo zo slivky je slivovica zo slivovice opica z opice človek.

Počas štúdia na strednej a vysokej škole som musel pomerne často deklarovať svoj vzťah k viere a vždy som povedal, že keby som veril v boha nemohol by som veriť tomu čo robím a čo sa učím. Preto pomerne často píšem, alebo hovorím, že ten čo verí v Boha nemá dokončené základné vzdelanie a nemalo by mu byť umožnené ďalšie vzdelanie. Každý ma s takýmto názorom vysmeje, ale otázka nie je dopovedaná do konca. Otázka znie prečo deťom (všetkým) nedať základné vzdelanie na čo najvyššej úrovni poznania a všetky náboženské aktivity umožniť až po 18-tom roku života. Je  mi jasné, že náboženstvo len tak ľahko nevymizne, ale aspoň deti by boli uchránené od dvojtvárnosti a život by mal pre ne len jeden cieľ, čo najviac sa o ňom dozvedieť. Hustiť do detí náboženstvo vo veku kedy nemajú dostatok informácií o ostatných názoroch na svet je podľa mňa trestuhodné a spoločnosť ktorá to podporuje treba …

Takto funguje cenzúra.

12.12.2022

Chcel by som upozorniť vrchného inkvizítora že podklady pre svoj článok Jeden z najťžších dní môjho života 9, december 2022 vymazaný z časovej osy som čerpal z nasledujúcich TV novín, vyhrážka nasleduje po 9_tej minúte 9. 12. 2022 | TVNOVINY.sk Ak je toto falošná správa prečo ste ju nevymazali. Nie ste vy náhodou nástrojom oficiálnej propagandy. Nemali by ste [...]

9. december 2022 a deň potom

11.12.2022

.Nebudem obchádzať okolo horúcej kaše a rozhodol som sa, že nebudem používať vulgarizmy, ktoré mi víria mysľou. Dnes 9. decembra 2022 sa mi prezident Ukrajiny vyhrážal dovolím si napísať smrťou, ak by nastali voľby a ja by som volil politikou, ktorí nie sú oddaný Ukrajine a slepo ju nepodporujú. Kto nepodporuje Ukrajinu podporuje Rusov a to je pre Ukrajinu ako že Slovensko [...]

Jeden z najťažších dní môjho života 9. december 2022.

10.12.2022

Nebudem obchádzať okolo horúcej kaše a rozhodol som sa, že nebudem používať vulgarizmy, ktoré mi víria mysľou. Dnes sa mi prezident Ukrajiny vyhrážal dovolím si napísať smrťou, ak by nastali voľby a ja by som volil politikou, ktorí nie sú oddaný Ukrajine a slepo ju nepodporujú. Kto nepodporuje Ukrajinu podporuje Rusov a to je pre Ukrajinu ako že Slovensko [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 71969x
Priemerná čítanosť článkov: 2768x

Autor blogu

Kategórie